Blog

Кожа и козметични продукти

Когато попитаме някой човек да ни назове 5 органа, които са част от човешкото тяло, обикновено кожата не фигурира в отговора му.

Защо е така, след като именно кожата е едно от първите неща, които забелязваме при среща с някого.

С площ 1.5-2 кв. метра, тегло 15 % от телесната маса, това е най-големият орган в човешкото тяло. Никой друг няма толкова поливалентна изява – осигурява защитна, бариерна, имунологична, отделителна, абсорбираща, терморегулираща и биосинтезираща функции.

По това как изглежда – цвят, тургор (еластичност) и наличието на обривни единици, може да се съди за функционалното състояние на вътрешните органи на даден организъм. Причина за това са нейната структура и начин на работа.

1.Stratum corneum (роговият слой)

Видимият с просто човешко око повърхностен слой на кожата stratum corneum се състой от голям брой слоеве различно специализирани клетки, наречени корнеоцити. Всеки корнеоцит в рамките на 21-27 дни мигрира от най-дълбоко разположения слой на епидермиса към повърхността, като за този период търпи структурни и функционални промени, съзрява. При достигане до повърхността той се превръща в рогова клетка, която отпада и спира да бъде част от тялото. Процесът се нарича десквамация. Корнеоцитете са свързани помежду си с т.н. корнеодесмозоми (молекулни кръстовища), а едновременно с това са обградени от специализирани липиди, осигуряващи водно-липидната бариера на кожата. Именно тук действат повечето козметични продукти. Те имат задачата да намаляват кожната загуба на вода-процес наречен евапоризация, и да запазят целостта и здравината на липидната мантия. За целта се изполват се липофилни агенти като растителни масла, идентични по характеристика с човешкия себум – триглецериди, флаваноиди, фитостероли, токофероли. Трансдермалната загуба на вода зависи от фактори като влажност на околната среда, здравина на кожната бариера и свойството на кожата да задържа водата.

Маслата свързват водата и така предотвратяват бъдещата й загуба, като намаляват нивото на дехидратация на кожата.

Свойството на кожата да задържа вода зависи и от натуралния хидратиращ фактор(NHF). Той се формира от клетъчния разпад на повърхностния рогов слой на кожата – смес от аминокиселини, урея, минерални соли. Тези хидроскопични частици, действат като ,,магнит“ и привличат и задържат водата в stratum corneum.

При създаване на формули за хидратиращи козметични продукти е много важно да се постигне баланс между водната и маслената компонента. В продуктите с марка Sara Samadi този търсен баланс е наличен. Постигнат е чрез комбинация от розова вода от Rosa Damascena, органични масла от Шипка, Макадамия, Вечерна Иглика, Камелия, Жожоба, Ший плюс екстракт от морски водорасли и етерични масла. Готовите

продукти съдържат формули, които поддържат нивото на хидратация на кожата през целия ден, като едновременно с това се борят и забавят процесите й на стареене.

Но, колкото и добри качества да притежава даден козметичен продукт, сам по себе си той би бил с минимален ефект, ако липсва холестичният подход за грижа за здравето – хигиена, хранене, сън и спорт.

Изполвана литература:
Discovering Cosmetic Science
Royal Society of Chemistry