Blog

Списание EVA: Сара Самади и традициите в натуралната козметика

Открила вдъхновение в семейните традиции и движена от желанието да помага на хората да съхраняват здравето си, Сара Самади основава собствен бранд за натурална козметика. Пред EVA тя споделя кои са важните моменти в нейното бизнес начинание и какви ценности са вградени в идентичността на бранда й.


Kъде се корени интересът ви към натуралните продукти? Предава се по женска линия от афганистанските и българските ми корени. В рода ми са съхранени стари рецепти за лековити мехлеми – имаме традиция да приготвяме сами козметиката си за лице. И моята баба, при която съм израснала в Бургас, приготвяше различни мехлеми и тинктури. Може би ми е било предопределено да продължа тази традиция и да я преплета с медицината.

Кое беше първото: желанието да се занимавате с козметика или с медицина? Първоначално следвах журналистика, но в период на преоткриване на себе си започнах да чета доста книги на здравословна тема. У мен се породи силно желание да помагам на хората да възстановят и съхраняват здравето си. Така реших да уча медицина. Някъде между трети и четвърти курс се оформи идеята да създам бранд за натурална козметика. Тъй като за мен е важно всичко, което правя, да бъде подкрепено със знания и научно базирано, паралелно с обучението ми по медицина преминах и обучение към английска академия за натурална козметика. Така мога да участвам в целия производствен цикъл – от подбора на правилните съставки до презентирането на вече завършения продукт.

Кой ви окуражи да създадете собствен козметичен бранд? Моето семейство и близки. По пътя си срещнах и много вдъхновяващи личности, една от които е доцент д-р Весела Райкова – тя повярва в мен, докато всичко беше още в зародиш. Трудно е да изграждаш козметична компания от нулата сам и именно в началото е нужна подкрепа. Благодарна съм, че я открих в лицето на моите учители.

Как избрахте какви да са активните съставки във формулите на продуктите на бранда ви? Подборът не беше лесна задача, но намирането на съставките в най-доброто им качество се оказа много по-трудно. Всички масла и екстракти, които използваме, са органични и са закупени от райони по света, където, благодарение на подходящия микро- и макроклимат и начин на отглеждане на растенията, след екстракцията маслата дават най-добрите биохимични показатели. Много държах във формулите да присъства и екстракт от морски водорасли, които да бъдат отгледани в екологично чист район, подкрепени с нужната сертификация. Използвани са и много екзотични съставки като екстракт от франджипани и етерични масла от нероли и жасмин. Формулите на всички продукти от серията за лице изобилстват от луксозни органични масла.

Как изглежда собственият ви ритуал за грижа за кожата и промени ли се той, след като стартирахте козметичната си линия? Не се промени, по-скоро
аз се опитвам да го имплементирам в козметичния си бранд. За мен кожата трябва да бъде на първо място много добре почистена – мицеларната розова вода с екстракт от юка и алое вера е такъв подготвящ продукт. След това нанасям серум за лице, включително и върху шията и деколтето. Често като нощен ритуал, ако чувствам кожата си дехидратирана, особено сега, през летния сезон, прибавям няколко капки от серума за лице към хидратиращия ни крем Франджипани и нанасям с по-продължителен масаж.

В какви посоки се развива брандът Sara Samádi? В момента разработваме нова продуктова гама натурална козметика – грижа за тяло и грижа за коса. Продуктите ще са обогатени отново с органични масла и екстракти. Надяваме се и в най-скоро време да представим бебешка и детска козметика. Планираме да стъпим на американския пазар и в Азия. Мисията ни е да представим бранда Sara Samádi на световния козметичен пазар и да заявим гордо, че това са продукти, конкурентни на наложените вече в световен мащаб брандове, и най-вече че това са продукти, които се произвеждат в България.


ДОЦ. Д-Р ВЕСЕЛА РАЙКОВА: НАЙ-ЦЕННОТО Е ЕСТЕСТВЕНИЯТ ПРИРОДЕН СЪСТАВ

Д-р Райкова, кои са топ 3 критериите, по които да избираме натурална козметика? Най-важните критерии дали даден продукт е подходящ, са типът кожа (нейното реално състояние, доколко е хидратирана, реактивна, млада или зряла и т.н.) и качеството му (с доказателствена подкрепа, експериментални изследвания и данни от тестове за възприятията на потребителя).

Какво във формулата на продуктите на козметичната марка Sara Samádi е най-ценното? Ценното, а едновременно с това и предимство на козметиката Sara Samádi, е употребата на естествени природни съставки. В нея липсват изкуствени оцветители, парабени, химикали, което я прави изключително подходяща за хора с чувствителна кожа, нуждаеща се от по-специално отношение. От друга страна, подбраните вещества – масло от ший, макадамия, жожоба, вечерна иглика, жасмин, шипка, бергамот и др., подпомагат естествените функции на кожата за регенерация и регулиране на микробиома, хидратацията и мастната секреция. Точно както няма да откриете химия в козметиката, така и в процеса на добив и обработване на суровините не се използват синтетични торове и пестициди, а продуктите са в рециклируеми опаковки. В козметиката няма изкуствени аромати или други потенциално опасни химични парфюмиращи компоненти. Това значително намалява риска от алергични реакции върху кожата.

Има ли особености при ползването на натурална козметика през лятото? През лятото със сигурност трябва да се добави и слънцезащита. Топлите месеци изискват и по-засилена хидратация, което се осигурява от многократното нанасяне на по-леки, флуидни и нежни текстури.

Кой продукт на Sara Samádi е добре да присъства всеки ден в грижата ни за кожата? Продуктите от гамата на Sara Samádi cosmetics изграждат единство. Идеята на линията е продуктите да са взаимно допълващи се, като всеки подготвя кожата за действието на следващия – като се започва с почистване (мицеларна вода), продължава се със стимулиране (серум) и се завършва с хидратация (крем за лице според типа кожа).